Gedragsverklaring wordt verplicht in jeugdzorg

Medewerkers in de jeugdzorg moeten voortaan over een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) beschikken. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) besloten.

Met een VOG wordt nagegaan of iemand in het verleden overtredingen heeft begaan die een bezwaar kunnen opleveren voor zijn nieuwe baan. Van Zanten wil zo misbruik door jeugdhulpverleners voorkomen. Eerder diende ze een wetsvoorstel in waarin de verklaring wordt ingevoerd in de gezondheidszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Daar komt nu dus de jeugdzorg bij.

De commissie-Samson presenteert maandag het eindrapport over het misbruik van minderjarigen die door de overheid in instellingen of pleeggezinnen zijn geplaatst. Vrijdag lekte al uit dat kinderen in jeugdzorginstellingen twee keer zoveel risico lopen misbruikt te worden als kinderen die thuis opgroeien.

08 oktober 2012, 09:41
©novum