Advocaat wil OM dwingen vader Máxima te vervolgen

Mensenrechtenadvocate Liesbeth Zegveld wil justitie via de rechter dwingen de vader van prinses Máxima te vervolgen. In Vrij Nederland zegt ze deze week dat de politiek erachter zit dat het Openbaar Ministerie geen vervolging instelt voor zijn betrokkenheid bij de verdwijningen in Argentinië tijdens het militaire regime van generaal Videla.

Een eerste aangifte tegen Zorreguieta werd elf jaar geleden afgewezen vanwege gebrek aan rechtsmacht. Vorig jaar deed Zegveld namens drie mensen opnieuw aangifte. Door gewijzigde wetgeving zou vervolging nu wel mogelijk zijn. Het OM weigerde echter opnieuw vervolging in te stellen.

Nu begint Zegveld een artikel 12-procedure bij het gerechtshof in Den Haag. Dat betekent dat het hof moet onderzoeken of de beslissing tot niet-vervolging terecht is genomen.

“Ik ben ervan overtuigd dat deze zaak stinkt”, zegt Zegveld in Vrij Nederland. Ze wijst erop dat Zorreguieta heeft gezegd tot 1984 niets te hebben geweten van mensenrechtenschendingen. “Nou, in 1977 waren er al duizenden mensen in Argentinië verdwenen. Hij was destijds secretaris en later minister van landbouw.”

Juist kleine boeren verdwenen volgens haar destijds omdat het regime een overschakeling naar grootgrondbezitters wilde. “Hij wist het niet? Iedereen wist het! Dus hij liegt. Kijk ook naar de structuur waarin hij zat. Hij zat te dicht op Videla, in een land met te grootschalige mensenrechtenschendingen om niet aan te nemen dat hij er linksom of rechtsom bij betrokken is geweest.”

Zegveld vermoedt dat vervolging om politieke redenen uitblijft. “We vervolgen in Nederland Rwandese verdachten en allerlei andere verdachten van grootschalige mensenrechtenschendingen, er wordt ontzettend veel geld uitgegeven en tijd geïnvesteerd om uit te zoeken wat er is gebeurd, en in deze zaak zegt het OM: we doen niets. Het kan niet anders of dat is politiek ingestoken.”

Eerder stond Zegveld met succes nabestaanden van het eind jaren veertig door Nederlanders aangerichte bloedbad in het Indonesische dorp Rawagedeh bij. Zij vertegenwoordigt ook de tien nabestaanden die Nederland dit jaar aansprakelijk stelden voor een bloedbad dat militairen na de Tweede Wereldoorlog aanrichtten in Zuid-Sulawesi.

oktober 2012, 11:53
© Demet TV