Computerplan Opstelten ‘serieus privacyprobleem’

Het plan om de politie toestemming te geven in te breken op computers zorgt voor een serieus privacyprobleem. Dat zegt Bits of Freedom dinsdag in een reactie een plan van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Ook mailtjes, foto’s en berichten van mensen die niet verdacht worden komen zo onder ogen van de politie, zo stelt de organisatie die zich hardmaakt voor digitale burgerrechten.

Ook waarschuwt Bits of Freedom dat door de politie geïnstalleerde spyware gehackt kan worden door criminelen, die daardoor toegang krijgen tot diezelfde computer. De Duitse politie installeert al langer soortgelijke software, die volgens de organisatie gemakkelijk te hacken is.

Een ander gevaar is volgens de club dat de software misbruikt kan worden. Duitse spyware die alleen bepaalde chatgesprekken mocht volgen, kon ook gebruikt worden om webcams aan te zetten. De belangenorganisatie pleit dan ook voor meer onderzoek.

Opstelten liet maandag weten dat politie en justitie meer bevoegdheden moeten krijgen. Zo zouden ze in de toekomst onder meer spyware moeten kunnen installeren en in het uiterste geval zelfs data wissen.

16 oktober 2012, 11:13
© [CopyRight 2012, Demet TV]