Schilderijenroof uit Rotterdamse Kunsthal

Dieven hebben maandagnacht hun slag geslagen in de Rotterdamse Kunsthal. Enkele schilderijen met een ‘aanzienlijke waarde’ zijn ontvreemd, zegt een woordvoerder van de politie. Welke werken precies zijn gestolen, wil de politie nog niet zeggen. De recherche en forensische experts doen onderzoek.

Volgens een woordvoerder van de Kunsthal gaat het hoogstwaarschijnlijk om werken uit de collectie van de Triton Foundation. Die collectie bestaat onder meer uit werken van Pablo Picasso, Piet Mondriaan, Vincent van Gogh, Yves Klein en Marcel Duchamp. “Er is kans dat het werken zijn met een aanzienlijke waarde”, aldus het museum op Radio 1.

De inbraak vond volgens de politie plaats in de ‘latere uren’ van de nacht. Een beveiligingsbedrijf alarmeerde de politie na ontdekking dat er werken weg waren. Momenteel wordt geïnventariseerd om welke werken het gaat en welk bedrag daarbij hoort. Over de verdachten, mogelijke getuigen en of sprake is van inbraakschade, wil de politie niets zeggen.

Op dit moment zijn in het Rotterdamse museum aan de Westzeedijk verschillende tentoonstellingen te zien. Zo staan er onder meer bronzen beelden van Maillol en een aantal avant-gardistische werken uit de collectie van de Triton Foundation.

De Kunsthal wil nog niet vooruitlopen op de vraag welke werken zijn ontvreemd. De woordvoerder benadrukt dat de hal uiteraard ‘goed beveiligd’ is. Of er extra maatregelen zijn genomen voor de Triton-collectie, weet ze niet.

Het museum kan nog niet zeggen wat de roof voor consequenties heeft voor de expositie. De Kunsthal is in ieder geval dinsdag gedurende het politieonderzoek dicht.

16 oktober 2012, 09:12
© [CopyRight 2012, Demet TV]