Brabantse gemeenten nemen jeugdzorg over

Twintig Brabantse gemeenten worden vanaf volgend jaar al verantwoordelijk voor de jeugdzorg in hun regio. Ze nemen de taak versneld over van de provincie omdat ze denken sneller de juiste hulp bij een kind te krijgen. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

De verantwoordelijkheid verschuift eigenlijk per 1 januari 2015 naar alle gemeenten, maar de Brabantse regio’s in de omgeving van Den Bosch willen daar niet op wachten. Met steun van de provincie is besloten de taken al per 2013 over te dragen.

Vorige week liet kinderombudsman Marc Dullaert nog weten dat de overdracht van jeugdzorg naar de gemeenten juist stil moet worden gelegd. “De overheid faalt in het beschermen van kinderen tegen misbruik. Dan kun je nu toch niet de hele organisatie overhoop halen?”, zei hij daarover.

De overdracht gaat overigens in delen. In eerste instantie gaat het alleen om de zogenoemde enkelvoudige ambulante hulp. In die gevallen krijgen kinderen hulpverlening thuis bij hun ouders. De provincie stelt 4,5 miljoen euro beschikbaar om de gemeenten op de been te houden.

16 oktober 2012, 07:21
© [CopyRight 2012, Demet TV]