‘Ruzie in top justitie over vervolging Wilders’

De toenmalig baas van justitie Harm Brouwer botste met toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) over de vraag of PVV-leider Geert Wilders moest worden vervolgd. Brouwer wilde niet vervolgen, maar Hirsch Ballin dacht daar anders over, meldt omroep HUMAN zaterdag. Dat was niet de enige strubbeling in de top van justitie.

In februari en maart 2008 zouden Hirsch Ballin en Brouwer meerdere gesprekken over de zaak Wilders hebben gevoerd. Dat gebeurde volgens de omroep aanvankelijk onder vier ogen in de werkkamer van de minister, maar later schoof ook procureur-generaal Han Moraal aan.

Het college van procureurs-generaal, waar Brouwer voorzitter van was, wilde Wilders niet vervolgen. Hirsch Ballin wilde dat dit wel gebeurde, waarop Brouwer voorstelde dat Hirsch Ballin een aanwijzing tot vervolging gaf. Dat is een opdracht van de minister om toch te vervolgen die het OM dan ‘loyaal’ zou uitvoeren. De minister besloot dat niet te doen.

Later was opnieuw sprake van verdeeldheid in de top van justitie. Het OM besloot niet te vervolgen, waarop de partijen die aangifte tegen Wilders hadden gedaan bezwaar maakten. Advocaat-generaal Ank Kengen onderzocht het bezwaar en concludeerde dat de klagers gelijk hadden. Wilders moest volgens haar dus worden vervolgd. Haar leidinggevende, hoofdadvocaat-generaal Peter van Kesteren, was het met haar eens.

Toen het college van procureurs-generaal dat hoorde, werd Van Kesteren volgens de omroep te verstaan gegeven dat hij zich moest voegen naar de lijn die in eerste aanleg was gevolgd, namelijk dat Wilders niet moest worden vervolgd.

Uiteindelijk handelde Van Kesteren de zaak zelf af en betoogde hij in december 2008 voor het gerechtshof in Amsterdam tegen zijn eigen oordeel in dat Wilders niet moet worden vervolgd. Het hof bepaalde echter dat de zaak wel voor de rechter moest komen. Wilders werd in de zaak uiteindelijk vrijgesproken, zoals het Openbaar Ministerie ook had geëist.

Human heeft een driedelige documentaireserie gemaakt over het proces. Vorige week stelde de omroep dat toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) via de AIVD en de beveiliging van Wilders te weten wilde komen wat voor plannen Wilders met zijn anti-islamfilm Fitna had. Het tweede deel wordt maandagavond uitgezonden.

10 december 2011, 13:20

(©Novum)