PvdA gaat ‘slap’ Europees akkoord niet torpederen

De PvdA is niet van plan het donderdagnacht gesloten Europees akkoord te torpederen en daarmee voor nieuwe verkiezingen in Nederland te zorgen. “Er worden niet zo veel bevoegdheden overgedragen dat er nieuwe verkiezingen moeten komen”, zei PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk zaterdagochtend in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Plasterk hield wel een slag om de arm. Hij benadrukte dat hij nog niet weet hoe het akkoord er uit zal zien als het eenmaal is uitgewerkt. Het bereikte akkoord dat moet zorgen voor een strengere begrotingsdiscipline noemde hij een ‘slap verhaal’. “Er gebeurt onvoldoende.”

Alle betrokken landen moeten nog instemmen met het akkoord. Het gedoogkabinet is als het om Europese onderwerpen gaat voortdurend afhankelijk van de PvdA, omdat de PVV het kabinet hierin niet steunt. PVV-leider Geert Wilders heeft de PvdA hierom al eens de ‘grote gedoger’ genoemd.

PvdA-leider Job Cohen heeft al eens gewaarschuwd dat het kabinet niet eeuwig op de PvdA kan blijven steunen. De uitspraken die Plasterk zaterdag deed, doen vermoeden dat het eind van de PvdA-steun niet nabij is. Zo zei hij dat het verdrag uiteindelijk wordt beoordeeld op zijn inhoud.

CDA-Kamerlid Elly Blanksma, ook in de uitzending aanwezig, prees de PvdA hierom. Volgens haar gaat het hier om een kwestie die boven het partijbelang uitstijgt. Zij sprak van een rampzalig scenario als Nederland zijn steun in zou trekken. Wel zei Plasterk niet te verwachten dat het kabinet de eindstreep haalt. Hij vergeleek het kabinet met de Iraakse inlichtingenminister Muhammed Saeed al-Sahaf, die bleef beweren dat de overwinning nabij was terwijl de bommen achter hem insloegen.

In Slowakije werd een stemming over het Europees noodfonds EFSF in oktober gebruikt om de regering te laten vallen. De sociaaldemocraten lieten destijds weten voor te zijn, maar toch tegen te stemmen om de regering te laten vallen. Daarna werd alsnog ingestemd.

10 december 2011, 12:26
(© Novum)