Categories Nieuws Artikelen

Nederland mogelijk doorvoerland voor kindslaven

De marechaussee onderzoekt of Nederland een van de doorvoerlanden is voor Afghaanse kindslaven. “Wij komen de laatste jaren veel Afghanen tegen die op doorreis zijn naar Scandinavië en dit is een van de mogelijkheden”, zegt een woordvoerder maandag na een verhaal hierover in de Volkskrant.

In het noorden van Afghanistan komt tienerslavernij voor onder rijke beschermheren. Zij hebben zogenoemde dancing boys, die als vrouw verkleed dansen en zingen en soms ook seksueel worden misbruikt. De jongens zijn vaak rond de 14 jaar oud. De marechaussee onderzoekt nu of rijke Afghanen in Europa illegaal dancing boys invoeren.

De woordvoerder benadrukt dat er ook andere mogelijke verklaringen zijn waarom de laatste jaren veel jonge Afghanen worden onderschept. “Er kan sprake zijn van mensenhandel of mensensmokkel. Ze kunnen ook op reis zijn naar hun familie.” Verder bestaat de mogelijkheid dat de Afghanen worden aangetrokken door een vertrekpremie die Noorwegen geeft aan Afghaanse asielzoekers die het land vrijwillig verlaten.

Donderdag is een grootscheepse controle uitgevoerd om meer duidelijkheid te krijgen. Daarbij is gecontroleerd op treinstations, in treinen, bussen, auto’s, vrachtwagens en op Schiphol. Vijf Afghanen zijn onderschept. “Wij onderzoeken wie ze zijn, waar ze vandaan komen, waar ze naartoe gingen en waarom. Die analyse delen we mogelijk met het buitenland.”

29 oktober 2012, 10:22
©novum