VVD wil ‘bijstandstoeristen’ land uitzetten

Mensen die nog maar kort in Nederland hebben gewerkt en dan al een beroep doen op de bijstand, moet onmiddellijk hun verblijfsrecht worden afgepakt. De Immigratie- en Naturalisatiedienst moet dan direct aan de uitzetting beginnen, zegt VVD-Kamerlid Malik Azmani maandag in De Telegraaf.

Er zijn volgens hem steeds meer Oost-Europese arbeidsmigranten die al snel hun baan verliezen en bijstand aanvragen. Hij wijst erop dat in de Limburgse grensplaats Vaals al een op de drie bijstandsgerechtigden uit het buitenland komt.

In 2009 vroegen nog 4300 EU-burgers in Nederland bijstand aan. Vorig jaar waren dat er al meer dan vijfduizend. De VVD vreest voor een verdere toename door de oplopende werkloosheid in Griekenland en Spanje.

Door Europese regelgeving hebben arbeidsmigranten in Nederland recht op een uitkering als ze na een jaar werken hun baan verliezen. Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) wil die termijn opschroeven naar vijf jaar. Hij kondigde eerder al aan dat gemeenten vooraf moeten controleren of een bijstandsaanvrager verblijfsrecht heeft. Nu gebeurt dat vaak achteraf, waardoor onterecht uitkeringen worden verstrekt.

12 december 2011, 08:40

(© Novum)