Veel meer drank- en drugsgebruik in jeugdzorg

Jongeren in de jeugdzorg en het speciaal onderwijs drinken, blowen en roken veel eerder dan hun leeftijdsgenoten in het regulier onderwijs. Zo heeft een op de drie 12- en 13-jarigen in de jeugdzorg al eens geblowd, concluderen de Universiteit Utrecht en het Trimbos-instituut uit een onderzoek onder drieduizend jongeren.

In het speciaal onderwijs heeft een op de vijf 12- en 13-jarigen al eens geblowd, terwijl dat in het regulier onderwijs slechts vier procent is. Bijna een kwart van hun leeftijdsgenoten in de jeugdzorg rookt dagelijks sigaretten. Daarbuiten is dat een procent.

Dat in het speciaal onderwijs en in de jeugdzorg meer wordt gebruikt, komt volgens de onderzoekers deels doordat de jongeren hier vaker psychiatrische problemen hebben. Daardoor zijn ze eerder geneigd drugs te gebruiken. Ook zou meespelen dat deze jongeren minder sociale vaardigheden hebben, waardoor ze gevoeliger zijn voor groepsdruk.

Over het gebruik van alcohol en drugs in de jeugdzorg en het speciaal onderwijs is volgens de onderzoekers nog maar weinig bekend. “En dat terwijl juist de situatie hier erg interessant is”, stellen zij in een bericht. Op basis van het onderzoek moeten adviezen voor hulpverleners worden opgesteld.

12 december 2011, 08:13
Novum)