Taksforce voor veilige overheidswebsites

Een taskforce gaat twee jaar lang aan het werk om ministeries, gemeenten, provincies en waterschappen te helpen bij het verbeteren van hun informatiebeveiliging. De taskforce werkt daarbij samen met het National Cyber Security Centrum (NCSC), schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) maandag.

De bewindsman reageert op het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de zogeheten Diginotar-affaire. Die raad concludeerde eerder dit jaar dat overheidsorganisaties hun digitale veiligheid niet in alle gevallen op orde hebben en daardoor de veiligheid niet kunnen waarborgen.

Plasterk vindt dat overheden zich veel meer bewust moeten zijn van het belang van een goede beveiliging van hun websites. De bewindsman wijst erop dat voor de gehele overheid al standaarden gelden voor informatiebeveiliging. Overheden mogen daarvan alleen afwijken als ze daar een goede reden voor hebben.

Verder worden overheden en andere belangrijke sectoren verplicht om verstoringen van hun ict-systemen te melden bij hun toezichthouder of het NCSC.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid deed onderzoek naar aanleiding van de hack bij internetbeveiligingsbedrijf Diginotar, vorig jaar zomer. Door vervalste beveiligingscertificaten konden internetters onbewust op onveilige sites belanden. Het bedrijf beveiligde veel websites van Nederlandse overheden.

12 november 2012, 16:36
©novum