Wilders wil veel meer excuses van Rutte

Premier Mark Rutte (VVD) moet nog veel vaker sorry zeggen, niet alleen voor de zorgpremie maar ook voor tal van andere maatregelen uit het regeerakkoord. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders dinsdag betoogd tijdens het debat over de regeringsverklaring.

Wilders refereerde aan de excuses die Rutte maandagavond maakte voor de verwarring die hij had gezaaid met het plan voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. “Ik hoop dat het het begin is van een groot aantal sorry’s voor de middenklasse”, zei Wilders.

Volgens de PVV-leider, de eerste fractievoorzitter die tijdens het debat het woord mocht voeren, moet ‘rooie Rutte’ sorry zeggen voor de nivellering, het hogere eigen risico, de btw-verhoging, de hogere huren, voor het morrelen aan de hypotheekrenteaftrek en voor de flits-ww. “En zo kan ik nog wel een uur doorgaan”, zei Wilders.

Rutte is ook excuses verschuldigd aan de mensen die VVD hebben gestemd om de socialisten uit het kabinet te houden, omdat nu een VVD-premier een beleid van socialistische nivellering gaat uitvoeren. Volgens Wilders had Rutte moeten opstappen, zoals de PVV-leider zelf eerder vertrok uit de Catshuis-onderhandelingen. “Dat is karakter, niet het pluche plakken dat u doet”, richtte hij zich rechtstreeks tot Rutte.

Wilders omschreef het nieuwe kabinet als de ‘opperste Sovjet van de Nederlandse Volksrepubliek in oprichting’. “Het kabinet zet de frontale aanval in op Nederland. De klassenstrijd is ingezet, rooie Rutte gaat de barricades op.”

13 november 2012, 15:32
©Demet TV