Teeven: ‘handreiking’ voor bewoners tentenkampen

Asielzoekers in de tentenkampen in Amsterdam en Den Haag die in een toelatingsprocedure zitten en nergens anders terechtkunnen, kunnen gedurende maximaal een maand onderdak krijgen. Daarvoor moeten ze zich wel voor vrijdag 16.00 uur bekendmaken. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) aangeboden.

Teeven komt met het aanbod na een dringend verzoek van burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan aan het rijk om te helpen bij het vinden van een oplossing. De asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd, maar wel willen zeggen wie ze zijn en willen meewerken aan hun terugkeer, kunnen als altijd rekenen op onderdak, laat de minister verder weten.

In Amsterdam staat een tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers aan de Notweg. Het kamp ontstond anderhalve maand geleden. De asielzoekers, afkomstig uit onder meer Somalië, Sudan en Eritrea, zeggen dat de situatie in hun thuisland niet veilig genoeg is om terug te keren.

De afgelopen tijd groeide het kamp behoorlijk uit zijn voegen. Van der Laan vindt dat de situatie op de Notweg inmiddels zijn grenzen heeft bereikt, gaf hij vorige week aan. “Het demonstratierecht strekt immers niet zover dat een stuk openbare ruimte permanent in gebruik wordt genomen”, aldus Van der Laan eerder.

Ook in Den Haag protesteren uitgeprocedeerde asielzoekers tegen hun situatie in een tentenkamp.

16 november 2012, 11:14
©Demet TV