Prins Friso toont teken van ‘gering’ bewustzijn

Prins Friso, die in coma ligt sinds een skiongeluk in februari, vertoont sinds kort ‘af en toe tekenen van zeer gering bewustzijn’. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekendgemaakt.

“De prognose blijft erg onzeker en het medisch team is nog steeds zeer bezorgd. Het zal nog vele maanden duren voordat er meer duidelijkheid is”, meldt de RVD verder. De toestand waarin de 44-jarige Friso verkeert heet in medisch jargon ‘minimal consciousness’, oftewel minimaal bewustzijn.

In tegenstelling tot mensen die in vegetatieve toestand verkeren, zijn patiënten met minimaal bewustzijn zich beperkt, maar onmiskenbaar bewust van zichzelf of hun omgeving. Ze kunnen bijvoorbeeld simpele opdrachten uitvoeren of naar een object wijzen. De kans op herstel is zeer klein, maar iets groter dan bij patiënten in vegetatieve toestand.

Friso’s echtgenote, prinses Mabel, laat weten dat dit de zwaarste periode van haar leven is. “Mijn liefde voor Friso, de steun van familie en vrienden, en de vele berichten van medeleven geven mij kracht in deze moeilijke tijd.”

Friso werd op 17 februari tijdens een skitocht in het Oostenrijkse Lech bedolven door een lawine. Hij liep hersenschade op door zuurstofgebrek. Na bijna twee weken in een ziekenhuis in Innsbruck werd hij overgebracht naar een ziekenhuis in Londen.

De Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Desmond Tutu, met wie Mabel bevriend is, zei in september op televisie dat de prinses hem had verteld dat Friso licht had bewogen toen zij hem kuste.

19 november 2012, 14:01
©Demet TV