Media mogen stem verdachte in rechtszaak opnemen

De stem van een verdachte in een rechtszaak mag vanaf maart worden uitgezonden op televisie, radio en internet. Dat staat in een nieuwe persrichtlijn van de Raad voor de Rechtspraak.

Nu mag de stem of beeld van een verdachte alleen in uitzonderingsgevallen worden uitgezonden, bijvoorbeeld als hij daar zelf toestemming voor geeft, zoals in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders het geval was of meer recenter in het proces rondom vechtsporter Badr Hari.

Als de verdachte een naam noemt, moet die worden weggepiept. Een rechter kan het opnemen van een stem verbieden als de verdachte daar bezwaar tegen maakt. Ook kan de rechter beslissen dat de stem bij de uitzending moet worden vervormd.

De interactie tussen de rechter en de verdachte blijft volgens voorzitter van de landelijke vergadering van persrechters Dirk Vergunst voor het publiek buiten de rechtszaal vaak verborgen. De nieuwe regels moeten daar verandering in brengen.

Door meer openbaarheid zou het werk van rechters ook beter kunnen worden gecontroleerd. Dat moet voor meer vertrouwen in de rechtspraak zorgen.

Door de nieuwe regel kunnen slachtoffers straks worden geconfronteerd met de stem van de dader. Daar zitten zij niet op te wachten, zegt advocaat Richard Korver in de GPD-bladen. Hij vertegenwoordigt de ouders van de kinderen die door Robert M. zijn misbruikt in de Amsterdamse zedenzaak.

Korver wijst er in de kranten op dat zij hun kinderen al zo goed mogelijk proberen af te schermen van berichten over de oppas. “Straks zit het gezin in de auto en wordt het via de radio met de stem van Robert M. geconfronteerd. Uiterst onwenselijk.”

Ook de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten Bart Nooitgedacht noemt de nieuwe regels onwenselijk. De privacy van verdachten zou worden geschaad. “Het kan ook tot gevolg hebben dat verdachten minder openlijk met de rechter gaan spreken, omdat ze weten dat het wordt uitgezonden.”

20 november 2012, 09:41
©Demet TV