Elatik stopt als stadsdeelvoorzitter Amsterdam-Oost

Fatima Elatik (PvdA) stopt in 2014 als stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Oost. Zo kan ze de discussie over de toekomst van de stadsdelen aangaan zonder te worden beschuldigd van plucheplakken, schrijft ze op de site van de PvdA in het stadsdeel.

Door plannen van het kabinet is het onzeker of de stadsdelen blijven bestaan. Volgens de 39-jarige Elatik is het geen vanzelfsprekendheid dat de stad bestuurbaar blijft als deze plannen worden uitgevoerd. Waarschijnlijk worden de zeven stadsdelen per 2014 omgezet in bestuurscommissies.

In maart van dat jaar worden gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Elatik zegt dan geen politieke baan bij een stadsdeel meer te ambiëren.

Door de oprichting van de stadsdelen is Amsterdam volgens Elatik ‘veilig, leefbaar en sterk’ geworden. De politica stelt dat de plannen van het kabinet ruimte bieden voor een lokaal bestuur. Maar burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) en zijn wethouders zouden nu koersen op het ‘ontmantelen van lokale slagkracht, in ruil voor centrale logheid’.

Elatik stapte in 2010 op als stadsdeelvoorzitter vanwege financieel wanbeleid rond muziekcentrum MuzyQ. Ruim een maand later werd de coalitie van het stadsdeelbestuur gelijmd en keerde ze terug.

20 november 2012, 09:54
©Demet TV