Categories Nieuws Artikelen

Kabinet studeert op Turks Patriot-verzoek

Het kabinet ‘onderzoekt de wenselijkheid en mogelijkheid’ van het sturen van Patriots naar Turkije. Dat hebben minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) woensdag per brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Turkije heeft de NAVO woensdag formeel om Patriots gevraagd. Nederland, Duitsland en de VS zijn de enige NAVO-landen die ze hebben. Turkije wil de luchtafweerraketten inzetten langs de grens met Syrië voor defensieve doeleinden, en niet om


een no-flyzone in te stellen boven Syrië.

“Turkije heeft vandaag een verzoek om bijstand ingediend bij de NAVO. Het gaat om de inzet van Patriot-systemen voor het beschermen van de bevolking en het grondgebied van Turkije. Nederland is een van de lidstaten die over Patriot-systemen beschikken”, schrijven Timmermans en Hennis-Plasschaert aan de Kamer. “De regering onderzoekt de wenselijkheid en de mogelijkheid van een bijdrage.”

De Tweede Kamer wordt op korte termijn verder geïnformeerd. Het ziet ernaar uit dat een meerderheid het kabinet zal steunen als het besluit om Patriots naar Turkije te sturen, bleek woensdagochtend al tijdens een debat. Alleen de PVV is ronduit tegen. Die partij vindt dat Turkije niet in de NAVO thuishoort, omdat de bevolking bijna geheel islamitisch is.

De NAVO heeft in 1991 en 2003, tijdens de Golfoorlog en de Irakoorlog, ook al luchtafweergeschut op Turks grondgebied geplaatst. Die raketten – ook Nederland leverde een aantal – werden nooit gebruikt.

21 november 2012, 16:55
©Demet TV