Breaking News: Nederland stuurt verkenningsmissie naar Turkije

Nederland stuurt op zeer korte termijn een militaire verkenningsmissie naar Turkije. Op basis daarvan besluit minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert of er Patriot-raketten worden gestuurd. Dat laat een woordvoerder van het ministerie woensdag weten.

Wanneer de verkenningsmissie van start gaat is nog onbekend. “Maar het is eerder een kwestie


van dagen dan van weken”, aldus de zegsman. Turkije heeft de NAVO woensdag formeel om Patriots gevraagd. Turkije wil de luchtafweerraketten inzetten langs de ruim achthonderd kilometer lange grens met Syrië voor defensieve doeleinden, en niet om een no-flyzone in te stellen boven Syrië.

Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten zijn de enige NAVO-landen die Patriots hebben. Hennis en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) lieten woensdagmiddag weten de ‘wenselijkheid en de mogelijkheid’ van het sturen van Patriots te onderzoeken. Nederland stelt wel voorwaarden. Zo mogen de raketten niet gebruikt worden voor offensieve handelingen.

De NAVO heeft in 1991 en 2003, tijdens de Golfoorlog en de Irakoorlog, ook al luchtafweergeschut op Turks grondgebied geplaatst. Die raketten – ook Nederland leverde een aantal – werden nooit gebruikt.

21 november 2012, 19:10
©Demet TV