Turkse jongen krijgt nieuwe naam om discriminatie

Een jongen met een Turkse voornaam heeft een nieuwe naam gekregen vanwege pesterijen. De rechtbank in Maastricht heeft ingestemd met de door de ouders van de jongen verzochte naamswijziging.

De in 1995 geboren jongen, die in het laatste jaar van de havo zit, heeft een vader met de Nederlandse en Turkse en een moeder met alleen de Nederlandse nationaliteit. Het kind zelf heeft zowel de Nederlandse als de Turkse nationaliteit. Hij zou echter een Nederlands uiterlijk hebben.

De ouders gaven de jongen bij zijn geboorte de Turkse naam, vanwege de achtergrond van zijn vader. Voor de rechter gaven zij aan Nederland de laatste jaren te hebben zien veranderen van een ‘zeer tolerant land, waar zij erg trots op waren, in een racistisch


en intolerant land’. Als zij dat van tevoren hadden geweten, dan hadden de ouders de jongen wel een andere naam gegeven.

Op de basisschool zou de jongen zijn uitgemaakt voor ‘vieze Turk’. Nog steeds zou de jongen, die het syndroom van Asperger heeft, te vaak vervelende opmerkingen krijgen over zijn naam. Ook zou hij het gevoel hebben te worden benadeeld door zijn naam.

Waar hij zich naar eigen zeggen het meest zorgen over maakt is dat hij als hij de havo en een vervolgstudie heeft afgemaakt, hij benadeeld wordt bij het solliciteren, liet de havist de rechtbank weten. Omdat de jongen dit jaar zijn diploma krijgt, zou het voor hem heel belangrijk zijn als zijn nieuwe naam daar op zou staan.

De rechtbank oordeelt dat hoewel het binnen een multiculturele samenleving als de Nederlandse het niet uit zou moeten maken welke naam iemand heeft. De jongen ervaart echter zo veel last en ongemak van zijn voornaam dat volgens de rechter sprake is van een ‘voldoende zwaarwichtig’ belang om tot naamswijziging over te gaan.

22 november 2012, 10:05
©Demet TV