Opstelten wil binnen twee weken reactie op aangifte

Wie aangifte doet van een woninginbraak, moet binnen twee weken te horen krijgen wat er met zijn aangifte wordt gedaan. Vanaf 2014 moet dit ook gelden bij een aangifte van een overval of een straatroof. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag in een Kamerbrief.

De aanscherping van de dienstverlening volgt op een kritisch rapport van zijn inspectiedienst. Daarin staat dat er grote verschillen zijn tussen politiekorpsen in de afhandeling van aangiften. Dat zou tot onbegrip leiden. Ook is voor slachtoffers


vaak niet duidelijk waarom het gaat zoals het gaat.

Opstelten wil dat mensen die aangifte willen doen dag en nacht kunnen bellen met de politie. In het telefoongesprek moet dan worden bepaald of de aangifte via internet, telefonisch, op het bureau of thuis wordt opgenomen. Dat laatste kan worden gedaan bij misdrijven die veel impact hebben, zoals verkrachtingen.

Burgers en ondernemers moeten er volgens de minister op kunnen vertrouwen dat er iets met hun aangifte wordt gedaan. Ook zou het snel duidelijk moeten worden als vervolging niet mogelijk is.

Opstelten begint met een snellere reactie op aangiften van woninginbraken. Die aanpassing wordt met ingang van volgend jaar van kracht. Na een aangifte van een woninginbraak krijgt het slachtoffer binnen twee weken te horen of er vorderingen zijn gemaakt.

22 november 2012, 10:09
©Demet TV