Categories Nieuws Artikelen

‘Gemeenten weigeren op illegalen te jagen’

Onder gemeenten heerst verzet tegen het voornemen van het kabinet om illegaliteit strafbaar te maken. Dat blijkt woensdag uit een rondgang van NRC Handelsblad langs wethouders van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en een aantal kleinere gemeenten. Geen enkele gemeente zegt actief op illegalen te willen ‘jagen’.

De gemeenten spreken van ‘symboolpolitiek’ en vrezen dat de nieuwe wet er juist voor zorgt dat illegalen dieper in de illegaliteit worden geduwd. Volgens de wethouders zal het strafbaar stellen er niet voor zorgen dat het aantal illegalen in Nederland afneemt.

Illegalen die worden opgepakt moeten in eerste instantie worden uitgezet. Als dat niet lukt, kunnen ze worden vastgezet. Dat kan zonder de nieuwe wet ook al.

Gemeenten zien liever dat de politie criminelen opspoort dan illegalen. “Ik zie meer reden om zware criminaliteit


aan te pakken dan op jacht te gaan naar mensen die op zoek zijn naar een menswaardig bestaan”, zegt burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel daarover tegen de krant.

Ook stellen gemeenten dat illegalen vanuit asielzoekerscentra, die onder het rijk vallen, naar gemeentes worden gestuurd, terwijl ze van diezelfde rijksoverheid geen illegalen mogen opvangen. In Zwolle ziet wethouder van Welzijn Nelleke Vedelaar (PvdA) dat ook. “We komen regelmatig mensen tegen met een briefje in de hand waar alle adressen en telefoonnummers van hulpinstanties op staan. Die komen dan direct vanuit Ter Apel.”

VVD wil illegaliteit strafbaar stellen om illegale vreemdelingen actief op te kunnen sporen en uit te kunnen zetten. De PvdA was eerder altijd tegen strafbaarstelling van illegaliteit.

Uitgeprocedeerde illegalen vormen een groot probleem voor gemeenten. Als hun asielverzoek is afgewezen moeten zij het land verlaten, maar vaak weigeren zij te vertrekken of is terugkeer feitelijk onmogelijk. In Amsterdam en Den Haag demonstreren illegalen daarom momenteel in tentenkampen.

22 november 2012, 14:05
©Demet TV