‘Oppakken kwart meer inbrekers onmogelijke taak’

Het streven van de politie de komende vier jaar 25 procent meer woninginbrekers op te pakken gaat niet lukken als de recherchecapaciteit niet uitbreidt. Dat blijkt uit onderzoek van de Politieacademie, meldt het Nederlands Dagblad vrijdag.

Eind mei kondigde de politie aan de aanval op woninginbrekers te openen. De politiekorpsen streven ernaar de komende vier jaar 25 procent meer daders op te pakken. Voortaan zouden alle inbraken uitvoerig worden onderzocht, zou de politie vaker


 forensische deskundigen inschakelen die op zoek gaan naar dna-sporen van de daders om die te vergelijken met profielen in de dna-databank en zou worden geprobeerd inbraken te voorkomen door onder meer preventiecampagnes te voeren.

Voor die aanpak is echter simpelweg onvoldoende mankracht beschikbaar, zo zou het rapport uitwijzen. Hoeveel rechercheurs zouden moeten worden vrijgemaakt, staat echter niet in het onderzoek. Nederland telt nu bijna 11.700 rechercheurs, die echter behalve woninginbraken ook op andere zaken worden gezet.

Het oplossingspercentage van inbraken ligt tussen de zeven en negen procent, lager dan in landen als Groot-Brittannië en Duitsland. Een onderzoeker stelt dat dit komt doordat in Duitsland ‘gewoon’ meer capaciteit is. “‘Het is niet zo dat de Nederlandse recherche minder effectief is”, aldus onderzoeker Nicolien Kop in de krant.

23 november 2012, 06:16
©Demet TV