Categories Nieuws Artikelen

Plasterk ziet geen probleem in halalwoningen

Het aanpassen van woningen aan de wensen van moslims zoals in Amsterdam gebeurt is pas een probleem als niet-moslims er door de aanpassingen niet meer willen wonen. “De woningen net even aanpassen aan wat 85 procent van de huurder wil vind ik een goed idee”, zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plastek (PvdA) in Eva Jinek op Zondag.

De Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard heeft in de wijk Bos en Lommer een complex van 188 appartementen speciaal aangepast aan de woonwensen van moslims, bleek zaterdag. De corporatie benadrukte zaterdag dat de islamitische extra’s alleen zijn aangebracht omdat ze de verhuurbaarheid van de woningen niet in de weg staan.

De aanpassingen houden onder meer in dat er extra wateraansluitingen zijn voor ritueel reinigen. Tussen de woonkamer en de keuken zijn schuifdeuren geplaatst om het mannen- en vrouwendomein te scheiden.


 Gevraagd of het niet principieel onjuist is om mee te werken aan het scheiden van mannen en vrouwen, zei Plasterk dat niet altijd overal een principekwestie van moet worden gemaakt. “Leef je leven en laat anderen dat ook doen.”

Niet alle politici kijken er op die manier tegenaan. SP-Kamerlid Sadet Karubulut sprak zaterdag van ‘apartheid, mede mogelijk gemaakt door een woningcorporatie.” PVV-leider Geert Wilders sprak van ’totale idiotie’. “Wie moslimhalalwoningen wil, kan beter naar Saudi-Arabië vertrekken”, twitterde hij.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch toonde zich wel positief. “Goed dat corporaties bewoners betrekken bij hun toekomstige woning”, vindt hij.

25 november 2012, 10:25
©Demet TV