Minimumleeftijd sigaretten naar 18 jaar

De minimumleeftijd om tabak te mogen kopen gaat omhoog naar 18 jaar. Het kabinet heeft ingestemd met een wetsvoorstel hiertoe, maakte staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

Het wetsvoorstel om de tabakswet te wijzigen wordt zo spoedig mogelijk ingediend, zij hij. “Ik ben er blij mee”, zei de staatssecretaris over het voorstel. “Het is een maatregel die de gezondheid bevordert en die ook helpt om bijvoorbeeld schoolpleinen rookvrij te krijgen.”

Het wordt voor ouders ook gemakkelijker om aan hun kinderen uit te leggen dat alle genotsmiddelen pas vanaf 18 jaar mogen worden genuttigd, zei Van Rijn.


 VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord ook al af dat de minimumleeftijd voor het drinken van bier en wijn wordt verhoogd naar 18 jaar.

De tabaksindustrie drong een week geleden al bij het kabinet aan op de verhoging van de leeftijdsgrens voor het kopen van sigaretten. Die grens werd in 2003 vastgesteld op 16 jaar. De tabaksbranche betoogde dat een leeftijdsverhoging nodig is, omdat ‘roken niet iets voor kinderen is’.

23 november 2012, 14:32
©Demet TV