‘Hiv nog steeds vaak te laat opgemerkt’

Hiv wordt nog altijd vaak in een laat stadium vastgesteld. Bij 43 procent van de nieuwe gevallen van vorig jaar was de weerstand al sterk verminderd of had iemand al aids, meldt de stichting HIV Monitoring vrijdag. Het percentage mensen waarbij hiv in een laat stadium wordt geconstateerd is sinds 1996 wel gehalveerd.

Bij een late vaststelling kan de afweer vaak niet worden


hersteld. Het hoge percentage late diagnoses toont volgens de stichting aan dat mensen uit risicogroepen zich nog onvoldoende laten testen.

Het aantal nieuwe hivdiagnoses is vorig jaar met vijf procent afgenomen, van 1122 naar 1067. Daarvan waren 714 gevallen onder homo’s, of andere mannen die incidenteel seks hebben met mannen. De daling komt vooral doordat er minder immigratie is uit regio’s waar hiv veel voorkomt, zoals het zuiden van Afrika.

Het totaal aantal hivpatiënten wordt geschat op 25 duizend. Een derde krijgt geen behandeling, vaak weten ze niet dat ze hiv bij zich dragen.

Bij tien procent van de patiënten slaat de behandeling niet aan. Naar schatting is dertig procent resistent tegen een van de remmende middelen. Slechts bij drie van de tien patiënten bij wie de behandeling faalt wordt gecontroleerd of zij resistent zijn. Dat moet volgens de stichting vaker gebeuren.

23 november 2012, 13:23
©Demet TV