Wilders: Markos Ruttos soft voor Grieken

Door akkoord te gaan met de uitbetaling van nieuwe hulpgelden voor Griekenland is premier Mark Rutte (VVD) ‘weer soft’ voor de Grieken maar ‘keihard’ voor Nederland. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders dinsdag in een reactie over het akkoord over de Griekse steun.

Volgens Wilders kost de Griekse deal Nederland een miljard euro extra. “Niet Marx Rutte maar Markos Ruttos”, twittert de PVV’er.

D66 is wel te spreken over het akkoord. “Het gaat Nederland weliswaar geld kosten, maar op de lange termijn is dit het beste besluit”, reageert Wouter Koolmees. Hij wijst erop dat het in het Nederlands belang is om Griekenland nu te hulp te schieten. Een faillissement van het Zuid-Europese land zou duurder zijn.

Tegelijkertijd heeft Rutte een verkiezingsbelofte gebroken, stelt Koolmees.


 De premier beloofde tijdens de verkiezingscampagne dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan. Deze belofte blijkt ‘nu al niets waard’, meent de D66’er. “De VVD heeft tijdens de campagne de kiezers naar de mond gepraat en moet nu al deze grote woorden inslikken.”

Volgens Marianne Thieme heeft Brussel de definitie van kwijtschelden geherdefinieerd. “We zijn de leningen aan Griekenland wel kwijt, maar mogen daarover niet schelden”, twittert de fractieleider van de Partij voor de Dieren.

De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds werden het maandagnacht eens over een programma om de Griekse schulden terug te dringen en de uitkering van eerder toegezegde hulpgelden ter grootte van zo’n 44 miljard euro. De eerste uitbetaling moet plaatsvinden op 13 december.

27 november 2012, 11:53
©Demet TV