Rutte: Griekse belofte deels gebroken

Premier Mark Rutte (VVD) erkent dat hij zijn verkiezingsbelofte dat er geen cent meer naar Griekenland gaat, niet kan waarmaken. Dat zei Rutte dinsdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Tijdens de campagne verklaarde Rutte dat er geen extra geld naar Griekenland mag gaan en dat uitstel geen extra geld mag kosten. Volgens Rutte is het grootste deel van zijn belofte overeind gebleven: er komt namelijk geen derde steunpakket en er gaat geen nieuw geld naar Griekenland.

Maar het deel van de belofte dat er überhaupt geen geld meer richting Griekenland gaat, dat is van tafel. “Nee, niet de hele belofte kan ik gestand doen”, zei Rutte. Hij wees erop dat de verslechterde economische omstandigheden in de EU ertoe leidden dat het kabinet is akkoord gegaan met de uitbetaling van eerder toegezegde hulpgelden ter grootte van zo’n 44 miljard euro.

Onderdeel van het pakket is een renteverlaging voor Griekenland, waardoor Nederland jaarlijks zo’n zeventig miljoen euro misloopt. “Het is onvermijdelijk in de politiek dat je concessies doet”, zei Rutte.


 Volgens hem heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gestreden als een leeuw en voorkomen dat er een derde steunpakket zou komen.

Rutte vindt niet dat sprake is van kiezersbedrog en is niet van plan excuses aan te bieden aan zijn kiezers. “Zo is het leven.”

D66 vindt wel dat de premier zijn verkiezingsbeloftes heeft gebroken. Ook voormalig gedoogpartner Geert Wilders reageert boos. “Dit is de nieuwe premier van Griekenland”, zei de PVV-leider die Rutte eerder op de dag al omschreef als ‘Markos Ruttos’. Wilders vindt het ‘echt ongehoord’ dat hij de Nederlanders laat bloeden maar ondertussen weer een miljard aan Griekenland geeft. “Blijkbaar vindt hij Griekenland belangrijker dan Nederland.”

27 november 2012, 15:17
©Demet TV