Categories Nieuws Artikelen

VVD blijft voor repressie

Zolang de pakkans voor criminelen niet omhooggaat is het essentieel dat repressie, opsporing en berechting ‘gewoon’ plaats blijven vinden. Dat zei VVD-Kamerlid Ard van der Steur woensdag tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie. “Elke misdadiger hoort achter de tralies.”

“De lijn van de afgelopen jaren waarbij we hebben gezegd dat we Nederland veiliger gaan maken, wordt het komende kabinet gewoon voortgezet.” De afspraken die daarover zijn gemaakt in het regeerakkoord, zijn leidend, stelde de liberaal.

Van der Steur reageerde op het pleidooi van de PvdA dat er een andere wind moet gaan waaien bij het departement van Ivo Opstelten (VVD). Ahmed Marcouch en Jeroen Recourt stelden dinsdag in een interview met de Volkskrant dat de nadruk bij Veiligheid en Justitie te veel op repressie ligt.


 Naast straffen moet ook bemiddeling tussen daders en slachtoffers een kans krijgen, zeiden de PvdA’ers.

Van der Steur zei dat hij zich ‘geheel’ kan vinden in de woorden van Marcouch en Recourt. Hij wees erop dat het al ‘bestaand beleid’ is dat op ‘alle mogelijke manieren’ aan recidivevermindering wordt gewerkt. Tegelijkertijd wees hij erop dat nog geen tien procent van de woninginbraken wordt opgelost. Zolang niet meer van dat soort zaken wordt opgelost, blijft repressie volgens de liberaal nodig.

Hij gaat ervan uit dat het kabinet net zo lang doorgaat met het ‘intensiveren’ van de activiteiten van de politie totdat de pakkans en recidive zijn teruggebracht naar een acceptabel niveau. PVV-Kamerlid Lilian Helder leek niet overtuigd. “U zal nog wel eens met weemoed aan ons terugdenken.”

28 november 2012, 11:51
©Demet TV