Tentenkamp Amsterdam moet ook van rechter weg

Het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam moet weg. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald in een kort geding dat de asielzoekers hadden aangespannen tegen de gemeente.

Burgemeester Eberhard van der Laan wil dat het kamp aan de Notweg in Osdorp vrijdag weg is, anders gaat hij over tot ontruiming. Omwonenden ervaren overlast en de geestelijke en lichamelijke gezondheidstoestand van de demonstranten baren zorgen. Het kamp wordt bovendien steeds groter, wat in strijd is met de voorwaarden waaronder Van der Laan het tentenkamp eerder tijdelijk heeft toegestaan.

De rechter gaf de burgemeester gelijk. Er is volgens de rechter inderdaad sprake van gezondheidsrisico’s en er bestaat vrees voor wanordelijkheden. Omdat Van der Laan bovendien een humane oplossing heeft gevonden voor de asielzoekers, mag hij de demonstratie verbieden.

De asielzoekers bivakkeren in het kamp sinds eind september.


 Ze willen niet terug naar hun land van herkomst, omdat ze daar naar eigen zeggen hun leven niet zeker zijn. In het kamp verblijven inmiddels 137 mensen. Bij de start van de demonstratie waren dat er bijna honderd minder. Er staan 25 tenten, waaronder drie grote slaaptenten en een proviandtent.

De demonstranten houden woensdag om 17.00 uur een persconferentie in het kamp over de uitspraak. In een eerste reactie laten ze alvast weten dat ongeveer honderd van de kampbewoners niet van plan te zijn vrijwillig te vertrekken. Donderdag zijn ze van plan een manifestatie te houden bij het kamp en in de straten van Amsterdam. De gemeente is echter niet van plan die toe te staan om ‘wanordelijkheden te voorkomen’.

Amsterdam hoopt dat de demonstratie op een ‘vreedzame en waardige’ manier beëindigd kan worden, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Van der Laan vond eerder al tien gemeenten bereid de asielzoekers gedurende dertig dagen op te vangen om ‘bij te komen en te herstellen’. Ze hoeven in die maand niet mee te werken aan terugkeer naar hun land van herkomst.

28 november 2012, 11:53
©Demet TV