Coalitie wil af van leerlingenvervoer om geloof

Gemeenten moeten niet meer voor de vervoerskosten opdraaien als ouders enkel om het geloof besluiten hun kind naar een school uit de buurt te sturen. De ouders moeten het vervoer dan zelf betalen, vinden coalitiepartijen VVD en PvdA. Dat schrijft het Nederlands Dagblad donderdag.

Gemeenten moeten volgens de partijen alleen nog het vervoer voor leerlingen met een handicap betalen.


 PvdA-Kamerlid Loes Ypma heeft hier Kamervragen over gesteld aan staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).

Van de 81 duizend leerlingen voor wie het vervoer door de gemeente wordt betaald, doen zesduizend dat met een beroep op een verlangd godsdienstige richting.

Onlangs zette de Friese Nationale Partij in Gaasterlân-Sleat een actie op om een einde te maken aan de reiskostenvergoeding. De gemeente met tienduizend inwoners is jaarlijks 47 duizend euro kwijt aan het vervoer van 32 leerlingen uit het dorp Oudemirdum. Die worden naar reformatorische scholen in Emmeloord en Kampen gereden, terwijl de gemeente zelf ook een christelijke school heeft. Inmiddels hebben 150 gemeenten zich bij de actie aangesloten.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vorig jaar al aangegeven dat gemeenten niet voor de kosten zouden moeten opdraaien.

29 november 2012, 09:06
©Demet TV