Strafblad achtervolgt jongeren minder lang

Jongeren met een strafblad krijgen voortaan twee jaar na hun overtreding al een verklaring van goed gedrag. Dat zegt staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag toe tijdens de besprekingen van de Justitiebegroting in de Tweede Kamer, schrijft nu.nl op basis van ingewijden.

Nu krijgen jongeren pas vier jaar na hun overtreding een zogenoemde Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).


 Omdat een deel van de werkgevers en stageplekken zo’n verklaring eist, is het voor hen moeilijker om werk te vinden en dat vergroot het risico dat ze opnieuw in de fout gaan.

De verklaring wordt afgegeven door het ministerie van Justitie. Die gaat na of iemand recent overtredingen heeft begaan die een bezwaar kunnen vormen voor het beroep dat hij wil uitoefenen. De werkgever krijgt niet te horen welke overtreding de potentiële werknemer heeft begaan, alleen of hij wat overtredingen betreft geschikt is voor het beroep of niet.

29 november 2012, 06:32
©Demet TV