Ombudsman onderzoekt politiegeweld

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft een onderzoek naar politiegeweld geopend. Het onderzoek moet duidelijker maken hoe ver agenten mogen gaan. Brenninkmeijer spreekt maandag van terugkerende incidenten waarbij het gebruik van handboeien, politiehonden en geweld bij aanhoudingen tot problemen leiden.

Over individuele gevallen zoals de filefuik, het schopincident in Rotterdam of het doodschieten van de 17-jarige Rishi op station Hollands Spoor wil de Ombudsman geen oordeel geven. “Wel analyseren we concrete situaties om de grenzen van politiegeweld helder te maken.”

Brenninkmeijer gaat met politieleiders, agenten, opleiders en het Openbaar Ministerie in gesprek.


Ook worden honderden klachten over politiegeweld van de afgelopen jaren geanalyseerd.

De Ombudsman bekijkt ook of de training in het gebruik van handboeien en op de schietbaan voldoende aansluit op de praktijk. Ook bekijkt hij of politiemensen fouten uit angst voor vervolging toedekken.

Nadat in juni een filmpje opdook waarin een Rotterdamse agente een man hardhandig tegen de grond werkt en meerdere keren in het kruis schopt stelde Brenninkmeijer een onderzoek in. Al snel concludeerde hij dat verder onderzoek niets zal opleveren omdat niet viel te achterhalen wat er werkelijk is gebeurd. De verklaringen van ooggetuigen liepen uiteen. Ook spoorden ze niet met die van de agente en haar collega.

Hij liet wel weten de indruk te hebben dat buitensporig geweld is toegepast. Hij kondigde toen al aan dat er een breder onderzoek komt naar politiegeweld.

03 december 2012, 12:38
©Demet TV