‘Bijeenkomst Koerden was legaal’

De Koerden die maandag bijeen waren in het Zeeuwse Ellemeet hielden slechts een ‘culturele bijeenkomst’. Het was geen geheime bijeenkomst van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, zo laat het bestuur van de Federatie Koerden in Nederland weten.

De politie hield 55 bezoekers aan nadat de AIVD was getipt dat de in Nederland verboden beweging een bijeenkomst hield in een recreatiepark in het dorp op Schouwen-Duiveland.

“Het ging om een culturele bijeenkomst die gewoon was aangekondigd en volkomen legaal was”, stelt de organisatie.


Volgens de Federatie Koerden in Nederland voert de overheid een campagne om de activiteiten van Koerden en Koerdische organisaties te verstoren en uiteindelijk onmogelijk te maken.

Het bestuur van de organisatie eist dat de staat zich aan de grondwet houdt, waarin de vrijheid van meningsuiting, van organisatie en van samenkomst is vastgelegd. Ook wil de federatie dat de arrestanten onmiddellijk worden vrijgelaten.

Volgens de AIVD is Nederland een belangrijk opleidingsland voor de PKK. De afgelopen tien jaar zijn tientallen opleidingskampen in Nederland georganiseerd. De PKK strijdt in Zuidoost-Turkije en Noord-Irak tegen de Turkse overheid. De beweging rekruteert volgens justitie ook in Nederland jonge en minderjarige Koerden voor de gewapende strijd.

04 december 2012, 13:42
©Demet TV