Studenten willen geen leenstelsel

Een meerderheid van de studenten en scholieren is fel tegenstander van de invoering van een sociaal leenstelsel in het beroepsonderwijs en hoger onderwijs. Dat meldt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) op basis van een enquête van de bond met FNV Jong. Ook ouders zien niets in een leenstelsel.

Tot nu toe werd de vragenlijst ingevuld door ruim 5200 mensen. Ruim twee derde van de studenten en 72 procent van de scholieren verwacht zonder basisbeurs zeker of waarschijnlijk meer te gaan werken. Van die groep denkt 93 procent dat dat ten koste van hun studie gaat.

LSVb-voorzitter Kai Heijneman spreekt van een ‘ongewenst gevolg’ van het leenstelsel. “Niet de bijbaan maar studie moet de hoofdzaak zijn. Met een leenstelsel dreigt het omgekeerde te gebeuren.”

Ruim een kwart van de ouders denkt dat hun kind waarschijnlijk afziet van een studie als het leenstelsel wordt ingevoerd.


Negen op de tien maken zich zorgen over de toekomstige studieschuld van hun kind. Bijna driekwart van de ouders noemt het afschaffen van de studiefinanciering ‘zeer onacceptabel’.

Daarnaast belet de dreiging van een hoge studieschuld mbo-studenten om verder te studeren, blijkt uit de enquête. De helft van hen geeft aan wel naar het hoger onderwijs te willen, maar hier vanaf te zullen zien als de studiefinanciering wordt omgezet in een lening.

GroenLinks liet twee weken geleden weten de plannen voor het leenstelsel niet goed genoeg te vinden en de goedkeuring ervan in de senaat te zullen dwarsbomen. VVD en PvdA besloten de langstudeermaatregel te vervangen door een sociaal leenstelsel, hebben de steun van de partij nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

04 december 2012, 10:24
©Demet TV