Rechter oordeelt: iPad is een computer

Een iPad is een computer. Dat heeft de rechtbank in Haarlem vrijdag bepaald. Dat betekent dat werkgevers de tablet niet zomaar belastingvrij aan werknemers kunnen geven. Aanleiding voor de uitspraak was een Amsterdams advocatenkantoor dat een geschil had met de fiscus of het zijn 664 werknemers belastingvrij een iPad mocht geven.

Advocatenkantoor DLA Piper deed zijn werknemers in december 2010 een iPad cadeau.


Daarbij zat ook een abonnement voor mobiel internet. De vraag was vervolgens of de gift zonder inhouding van de loonheffing kon worden verstrekt. Het bedrijf vond van wel, de fiscus van niet.

Alleen als de iPad wettelijk zou worden aangemerkt als ’telefoon, internet en dergelijke communicatiemiddelen’ zou de gift belastingvrij zijn. Bij een computer mag dat slechts als die alleen voor zakelijk gebruik dient.

De rechter oordeelt dat communicatie weliswaar een ‘wezenlijk onderdeel vormt van de iPad’, maar dat niet aannemelijk is ‘dat de communicatiefunctie de centrale rol bij de iPad speelt’. “Gelet op zijn formaat, het geheugen en de vele gebruiksmogelijkheden is de iPad veeleer aan te merken als een kleine computer die ook geschikt is voor vele vormen van communicatie”, zo stelt de rechter.

De Belastingdienst heeft volgens de rechter terecht loonheffing ingehouden. Met de schenking was een bedrag van 323.686 euro gemoeid.

04 december 2012, 10:24
©Demet TV