Geen lening meer voor Turkse militairen

Het ministerie van Defensie mag niet langer renteloos duizenden euro’s lenen aan Turks- Nederlandse medewerkers die daarmee hun dienstplicht kunnen afkopen bij de Turkse staat. Dat staat in een motie van PVV’er Marcial Hernandez, waarmee de Tweede Kamer dinsdag heeft ingestemd.

De regering moet per direct een eind maken aan deze regeling, waar toch al weinig gebruik van werd gemaakt. De medewerkers konden zesduizend euro lenen om hun dienstplicht af te kopen. De Tweede Kamer wil ook niet langer hebben dat diegenen die toch in Turkije onder de wapenen gaan, krijgen doorbetaald door Defensie. Hernandez is blij dat er een eind komt aan de ‘absurde’ regeling waarbij de belastingbetaler de Turkse staatskas spekt.


De Kamer wil verder dat de regering er bij op Turkije gaat aandringen dat actieve dienst in het Nederlandse leger geldt als ontheffing van de Turkse dienstplicht. Ook zouden Turks-Nederlandse mannen in de toekomst volledig worden vrijgesteld van de dienstplicht, inclusief afkoopsom. Een motie van de PvdA die hiertoe oproept, werd dinsdag eveneens aangenomen.


Turken die in het buitenland wonen zijn dienstplichtig en moeten vijftien maanden dienen. Om aan die plicht te ontkomen, moeten ze hun Turkse paspoort inleveren. Omdat veel Turken dat niet willen, kunnen ze hun diensplicht afkopen. Ze moeten dan wel een drie weken durend trainingskamp volgen. Turkije gaat deze afkoopsom verdubbelen.


13 december 2011, 17:30
Novum)


Toevoeging Demet TV: Bij navraag bij het Ministerie van Defensie krijgen we te horen dat het afgelopen zever jaar geen gebruik is gemaakt van deze regeling. Dus waarom deze ophef?