Minder klachten Amsterdam om ‘racistische’ Piet

Minder Amsterdammers hebben dit jaar geklaagd omdat ze Zwarte Piet vinden getuigen van discriminatie. Dat stelt het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) woensdag. Tot aan pakjesavond kwamen tachtig klachten binnen, vorig jaar waren dat er 134.

Het meldpunt denkt dat de daling wordt veroorzaakt door de afwezigheid van incidenten dit jaar. Vorig jaar werd de officiële intocht van Sinterklaas in Dordrecht verstoord door mensen die een T-shirt met de tekst ‘Zwarte Piet is Racisme’ droegen. En in Amsterdam werden tijdens de intocht in 2011 vijf mensen opgepakt die pamfletten uitdeelden waarin Zwarte Piet wordt gekoppeld aan discriminatie.

In Rotterdam is dit jaar wel meer geklaagd. Bij het discriminatiepunt kwamen 25 meldingen binnen, vijftien meer dan vorig jaar.


Het meldpunt in Den Haag kon woensdag geen aantallen overleggen.

De discussie rond Zwarte Piet speelde ook dit jaar weer op in binnen- en buitenland. Maandag pleitte de Amsterdamse wethouder Andrée van Es ervoor dat de knechten van Sinterklaas voortaan geschminkt moeten worden met een enkele roetveeg, zodat ze geen pikzwart uiterlijk hebben.

Ook internationaal wordt de oer-Hollandse sinterklaasviering steeds vaker in negatief daglicht gesteld. Zo verscheen dinsdag een artikel van het Amerikaanse persbureau Associated Press waarin werd gesteld dat het aan buitenlanders moeilijk is uit te leggen waarom de ‘knecht’ Zwarte Piet met zijn kroeshaar, en dikke rode lippen niet racistisch zou zijn.

05 december 2012, 16:24
©Demet TV