Steden openen daklozenopvang om winterkou

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag bieden vanaf vrijdag extra slaapplaatsen aan voor dak- en thuislozen. De gemeenten bieden elk jaar meer opvangplekken aan wanneer het te koud wordt om buiten te slapen vanwege bevriezingsgevaar.

De GGD’s van de vier grote steden hebben bepaald dat de zogeheten winterkouderegeling vrijdag van start gaat. Vanaf dat moment kunnen dak- en thuislozen zich melden.

In Amsterdam werkt de GGD samen met het Leger des Heils om maximaal 220 personen extra te herbergen. Dat gebeurt in een voormalig kantoorpand in Amsterdam-West. Het kantoor wordt alleen tijdelijk gebruikt als opvang.


Mocht het aantal slaapplekken in dit pand onvoldoende blijken, dan worden extra bedden bijgeplaatst op andere locaties.

Als het volgens de landelijke richtlijn van de GGD te koud wordt om buiten te slapen, bijvoorbeeld als de gevoelstemperatuur meerdere dagen onder het vriespunt ligt, wordt de winterkoudeopvang geopend. Als de temperatuur weer oploopt eindigt de winterregeling en dus ook de extra opvang.

Vorig jaar was de winterkouderegeling in Amsterdam zeventien dagen van kracht. Toen maakten op het hoogtepunt 283 mensen tegelijk gebruik van de winteropvang

06 december 2012, 11:57
©Demet TV