Syrië woedend over Patriots in Turkije

Syrië is woedend over het besluit van de NAVO om Patriot-raketten te stationeren bij de Turks-Syrische grens. De Syrische onderminister van buitenlandse zaken Faisal Mekdad sprak donderdag van een ‘provocatie’. De raketten hebben op geen enkele wijze invloed op de vastberadenheid van de Syrische regering om de ’terroristen’ aan te pakken, aldus Mekdad. Hij verwees daarmee naar de rebellen die het regime van president Bashar Assad omver proberen te werpen.

Ankara heeft de NAVO gevraagd om de stationering van Patriot-raketten bij de grens met Syrië.


De Duitse regering besloot donderdag op dat verzoek in te gaan. Turkije wil zijn grensgebied beter beschermen. Er zijn al meerdere keren vanuit Syrië afgeschoten granaten in Turkije terechtgekomen, maar vooral wordt gevreesd voor het enorme rakettenarsenaal van Syrië en de voorraad chemische wapens van het land.

Gevraagd naar de goedkeuring die de NAVO heeft gegeven aan de inzet van Patriots zei Mekdad dat de Turkse regering ‘bankroet’ is en ‘smeekt om hulp van de NAVO-landen’. “Het Turkse verzoek en de steun ervoor van de NAVO is een provocatie, deel van de psychologische oorlogvoering tegen Syrië”, zei Mekdad.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle benadrukte nog eens dat de inzet van Patriots defensief van aard is en niet gericht op de handhaving van een no-flyzone boven Syrië. “Niemand weet waartoe een dergelijk regime in staat is en dat is de reden dat we proactief optreden”, zei Westerwelle.

06 december 2012, 13:14
©Demet TV