‘Ziekenhuis gaf 3 jaar te hoge dosis chemotherapie’

Veertien kankerpatiënten hebben drie jaar lang een anderhalf keer te hoge dosering chemotherapie ontvangen door een fout van het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Drie patiënten eisen schadevergoeding, meldt het Dagblad van het Noorden vrijdag.

De patiënten werden voor de ziekte van Hodgkin behandeld met Bleomycine. De hoeveelheid van het middel dat wordt gegeven wordt gemeten in milliliters of in internationale eenheden. Bij het omrekenen naar milliliters zou in september 2008 een fout zijn gemaakt. Die fout werd pas ontdekt toen dit jaar van leverancier werd veranderd.

Het ziekenhuisbestuur biedt volgens de krant zijn ‘oprechte excuses’ aan. Directeur Maarten Andriessen zegt in de krant dat de maximale dosis die een mens kan hebben nooit is overschreden. Of een te hoge dosis bijwerkingen veroorzaakt is volgens hem moeilijk te zeggen. “We kunnen niet uitsluiten dat patiënten schade hebben ondervonden.”


Het ziekenhuis heeft de fout gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het ziekenhuis excuses aanbiedt. Vorig jaar bleek dat vijf patiënten van het ziekenhuis overleden na een maagverkleiningsoperatie die ze in het ziekenhuis hadden ondergaan. Die operaties waren uitgevoerd door maagchirurg Nick Reijnen.

07 december 2012, 08:16
© [CopyRight 2012, Demet TV]