‘Politie heeft nog te weinig oog voor slachtoffer’


De politie en het Openbaar Ministerie hebben onvoldoende oog voor het belang van slachtoffers van misdrijven. Dat vindt Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Hij presenteerde daarom woensdag ‘spelregels’ voor instanties, waarmee die op een goede manier kunnen omgaan met slachtoffers.

Mensen die slachtoffer zijn van een geweldsmisdrijf voelen zich soms opnieuw slachtoffer als ze met het politieonderzoek en het strafproces in aanraking komen, aldus Brenninkmeijer. “Vaak zijn het de kleine dingen die erin hakken, vertelde een slachtoffer mij.”

Zo klagen slachtoffers regelmatig over politiemensen die geen aangifte willen opnemen.


Ook komt het volgens de ombudsman regelmatig voor dat slachtoffers niet het complete dossier krijgen voorafgaand aan een rechtszaak of niet worden geïnformeerd over wanneer een zitting plaatsvindt.

Brenninkmeijer stelde de spelregels op om de omgang met slachtoffers in de praktijk te verbeteren. “Informeer een slachtoffer over relevante zaken, laat hem zijn verhaal vertellen, luister actief en behandel hem met respect.” De spelregels moeten een aanvulling vormen op de officiële wetgeving voor de versterking van de positie van slachtoffers.

12 december 2012, 15:43
©Demet TV