Tentenkamp Den Haag moet weg

Het tentenkamp in Den Haag waar uitgeprocedeerde asielzoekers demonstreren moet worden opgedoekt. Dat heeft de Haagse rechtbank woensdag bepaald. De actievoerders laten weten toch te blijven.

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen bepaalde vorige week dat de asielzoekers moeten vertrekken uit het park bij het Centraal Station.


De asielzoekers waren het hier niet mee eens en spanden een kort geding aan.

De advocaat van de asielzoekers betoogde dat er geen gevaar was voor de gezondheid van de demonstranten, maar de rechter keek daar anders tegenaan. De GGD heeft vastgesteld dat de beperkte sanitaire voorzieningen in het tentenkamp een risico vormen voor de asielzoekers. Ook zijn de tenten sterk vervuild en hebben de bewoners van het tentenkamp steeds meer last van de kou.

De asielzoekers mogen wel blijven demonstreren op de plek waar het tentenkamp nu is, maar tussen 22.00 uur en 06.00 uur moeten ze er weg zijn. Van Aartsen kondigde vorige week al aan het kamp te laten ontruimen als er donderdag nog wordt overnacht.

De actiegroep Recht op Bestaan, die namens de asielzoekers spreekt, is verbolgen over het vonnis. “Is dat onze schuld, dat we op straat zijn gezet door de Nederlandse staat?” De actievoerders roepen sympathisanten op om naar het kamp te komen. “Wij kunnen nergens heen, wij blijven hier”, laten ze weten.

13 december 2012, 09:26
©Demet TV