Politie start ontruiming tentenkamp Den Haag

De politie is donderdagmiddag gestart met de ontruiming van het tentenkamp van een groep asielzoekers in Den Haag. Rond 13.30 uur waren zo’n vijftien asielzoekers gearresteerd, nadat de politie hun een laatste kans had gegeven het terrein vrijwillig te verlaten. Daar waren zo’n dertig asielzoekers, die zich aan elkaar vast hadden geketend, niet op ingegaan.

Op het terrein zijn ongeveer dertig politiemensen aanwezig, waaronder politie te paard.


Zij zetten een deel van het terrein af met linten. Een groep van zo’n dertig sympathisanten kreeg de keuze het afgezette terrein te verlaten of ook gearresteerd te worden. Daarnaast staan vier bussen van de Mobiele Eenheid klaar, meldt een woordvoerder van de actiegroep.

Eerder had een groep van zo’n 25 asielzoekers het kamp al verlaten. Zij zijn ondergebracht bij sympathisanten. Ook een deel van de tenten is afgebroken. Een woordvoerder liet eerder weten op een vreedzame ontruiming te hopen. Waar de dertig asielzoekers naartoe gaan als zij weer op straat worden gezet, weten zij niet.

De Haagse rechtbank bepaalde woensdag dat de ontruiming op last van de gemeente mocht doorgaan. Van burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) mag de groep, die sinds drie maanden in het kamp bivakkeert, overdag en zonder tenten wel demonstreren op de Koekamp aan het Malieveld. Een woordvoerder van de groep zei dat, mede door de kou, niet te zien zitten.

13 december 2012, 14:07
©Demet TV