‘Politie en justitie falen in bestrijding fraude’

In de bestrijding van fraude hebben politie en justitie de afgelopen jaren gefaald. Dat zeggen een voormalig procureur-generaal en officier van justitie die zich jarenlang bezighielden met fraudebestrijding vrijdag in het televisieprogramma Zembla. Door de falende aanpak is de pakkans van fraudeurs volgens hen laag.

De fraudebestrijding in Nederland is mislukt, zeggen voormalig procureur-generaal Dato Steenhuis en voormalig landelijk fraudeofficier Fred Speijers. “Met aangiftes gebeurt niets, terwijl de fraudeproblematiek alleen maar erger is geworden”, concludeert Steenhuis.

Hoewel de twee ook zelf het boetekleed aantrekken, was er volgens hen bij politie, justitie en overheid jarenlang geen eenduidige richtlijn over de aanpak van fraude. Als gevolg daarvan zou de pakkans van fraudeurs in Nederland laag liggen.


Bij faillissementsfraude is de kans om gepakt te worden een of anderhalf procent, schat Speijers.

Uit een enquête door Zembla onder curatoren blijkt dat bij een derde van de faillissementen fraude wordt gepleegd. Vorig jaar ging het om zo’n drieduizend fraudezaken. Curotoren doen in slechts een op vijf gevallen aangifte, omdat het idee heerst dat de politie er toch niets mee doet.

Door het gebrek aan prioriteit, en daarmee capaciteit, laat de overheid fraudeslachtoffers in de kou staan, vindt Steenhuis. Hij pleit voor een commissie die onderzoekt welke mogelijkheden slachtoffers hebben om zelf hun geld terug te halen.

14 december 2012, 10:44
©Demet TV