Strenger toezicht op kinderopvang

Het toezicht de kinderopvang door de GGD wordt vanaf 1 januari aangescherpt. Gemeenten moeten sneller in actie kunnen komen na een inspectie. Dat laat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag weten.

De GGD inspecteert de kinderopvanglocaties namens de gemeenten. Met de nieuwe aanscherpingen moet de gemeente binnen zes weken na bezoek van de inspectie het inspectierapport aan de organisatie sturen.


Nu mag eerst het onderzoek worden afgerond wat vaak enkele weken duurt. Zes weken later gaat het inspectierapport pas naar de gemeente.

Negatieve signalen van oudercommissies van kinderopvangorganisaties worden ook serieuzer genomen. De GGD zal onderzoek verrichten naar deze signalen en vergroot daarbij de betrokkenheid van ouders bij de inspecties. Daarbij wordt de mogelijkheid voor een ondernemer om te reageren op een inspectierapport ingeperkt. De ondernemer mag volgend jaar nog maar een keer reageren op de bevindingen, in plaats van de huidige twee keer.

14 december 2012, 11:51
©Demet TV