Dekker wil pestbeleid zien op alle scholen

Elke school moet een beleid hebben om pesten tegen te gaan. Dat vindt staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD), zo zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad. “Pestbeleid en het bewust daar mee omgaan hoort eigenlijk een plek te krijgen op iedere school.”

Volgens Dekker zijn er ‘bewezen effectieve programma’s’ die scholen kunnen inzetten om een ‘veiliger en meer geborgen omgeving’ te creëren.


De bewindsman gaat het gesprek aan met schoolbesturen om te kijken of dat niet standaard op iedere school moet worden ingevoerd.

De staatssecretaris reageerde op de recente gevallen van zelfmoord die het gevolg waren van pesten. Deze week sprong een 15-jarige leerlinge van een school in Meppel voor de trein. Mogelijk werd de scholiere ook gepest.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vindt dat er vooral een taak ligt voor schoolbesturen, ouders en de kinderen zelf. “Mensen kijken te makkelijk weg”, zei Asscher, die tijdens de wekelijkse persconferentie premier Mark Rutte (VVD) verving. De vicepremier heeft in dat opzicht weinig vertrouwen in verplichte pestprotocollen. “Ieder protocol is papier als het niet wordt gebruikt.”

14 december 2012, 15:39
©Demet TV