Organisaties willen andere aanpak gestrande dieren

Nu het is mislukt om de woensdag bij Texel gestrande bultrug te redden moet er een plan van aanpak komen voor toekomstige strandingen. Bij een gestrande walvis moet het voornaamste doel zijn het dier terug naar zee te krijgen. De overheid moet zorgen dat andere partijen zich meer op de achtergrond houden, stellen Zeehondencrèche Lenie ’t Hart, Sea Shepherd en The Black Fish maandag in een verklaring.

De ervaring die in Australië en Nieuw-Zeeland is opgedaan met walvisstrandingen moet volgens wetenschapper Laura Lauta van Aysma naar Nederland worden gehaald. Het merendeel van de gestrande dieren wordt daar met succes terug naar zee begeleid, stelt zij in de verklaring.

De burgemeester van Texel, Francine Giskes, zei maandagochtend op Radio 1 dat ze zich heeft laten vertellen dat er iets mis is met een walvis die strandt. Volgens Lauta van Aysma betekent dat echter allerminst dat een reddingspoging weinig kans van slagen heeft.

De organisaties stellen dat in de toekomst meer onafhankelijke experts bij soortgelijke reddingspogingen moeten worden betrokken. “De expertise over hoe om te gaan met dit soort situaties ligt niet bij het ministerie en ook niet bij het Dolfinarium”, stelt directeur Wietse van der Werf van The Black Fish in de verklaring.

Toch staan beide partijen volgens hem vaak centraal in de besluitvorming. “De ervaring en kennis hierover ligt juist bij natuurbeschermingsorganisaties. Die moeten dan ook de kans krijgen deze expertise in te zetten.”

Dierenartsen van het Dolfinarium dienden de bultrug een dodelijke injectie toe, maar het dier bleef nog enige tijd leven.


“Deze dierenartsen zijn ook verbonden aan de stichting SOS Dolfijn en dragen meer dan veertig jaar kennis en ervaring met zich mee. Zij zullen altijd handelen naar wat het beste is voor het dier”, zegt een woordvoerder van het Dolfinarium in een reactie. “SOS Dolfijn vangt al jaren zeezoogdieren op.”

De organisaties wijzen erop dat vrijwilligers van de zeehondencrèche workshops hebben gevolgd bij experts uit Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. Met die ervaring zouden ze al vijf keer grote walvissen hebben kunnen redden.

De organisaties wilden de afgelopen dagen een poging wagen de bultrug te redden, maar konden dit niet omdat Giskes de ligplaats tot verboden gebied had verklaard. Volgens de organisaties speelde bij de besluitvorming mee dat Naturalis het skelet van het dier wilde hebben.

Dat zou ook de reden zijn dat het dier niet met een explosief uit zijn lijden is verlost, maar dat alleen een mislukte poging met een injectie werd gedaan. De woordvoerder van het Dolfinarium zegt dat een explosief niet is overwogen. “Wij mogen niet eens met explosieven werken. Dat is een besluit dat het ministerie had moeten nemen.” Hij kon niet zeggen of de dierenartsen het gebruik van explosieven hebben geadviseerd. “Maar het klinkt een beetje als euthanasie met een pistool.”

Giskes deed de kritiek die de organisaties hebben maandagochtend op Radio 1 af als vuilspuiterij die voortkomt uit een al jaren lopend meningsverschil tussen de zeehondencrèche en Ecomare over hoe zeehonden moeten worden opgevangen.

17 december 2012, 11:57
©Demet TV