Nederlanders minder naar huisarts bij hoger eigen risico

Nederlanders gaan minder snel naar de huisarts vanwege het verplichte eigen risico. Hoewel het eigen risico voor de huisarts niet geldt, wordt het mijden van de huisarts het vaakst genoemd om de zorgkosten terug te brengen, meldt instituut voor onderzoek naar de gezondheidszorg Nivel maandag.

Meer dan de helft van de Nederlanders denkt bovendien dat een eigen risico van meer dan driehonderd euro belemmeringen opwerpt om noodzakelijke zorg te krijgen. Het verplichte eigen risico stijgt volgend jaar van 220 naar 350 euro.


Het eigen risico werd ingevoerd om de collectieve zorgkosten te drukken, doordat mensen minder snel gebruik zouden maken van niet-noodzakelijke zorg.

Het Nivel waarschuwt nu dat de verhoging mogelijk een averechts effect heeft en de zorgkosten juist zal laten stijgen. “Bijvoorbeeld doordat ziekten in een later stadium worden ontdekt of doordat mensen een beroep moeten gaan doen op dure zorg in ziekenhuizen voor een infectie die aanvankelijk in de huisartsenpraktijk al aangepakt had kunnen worden”, meldt het instituut op zijn website.

Vooral mensen met een laag inkomen en mensen met een matige of slechte gezondheid zeggen belemmeringen te zien door de verhoging.

17 december 2012, 12:11
©Demet TV