PvdA wil integriteitsbureau voor bestuurders

Er moet een landelijk onafhankelijk bureau komen dat integriteitsschendingen van bestuurders gaat onderzoeken. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen wil zo’n integriteitsrecherche dinsdag voorstellen tijdens het debat over de begroting van Binnenlandse Zaken. Dat kan volgens Heijnen leiden tot minder kosten en hogere kwaliteit.

Volgens Heijnen wordt nu iedere keer iemand anders ingeschakeld met commerciële belangen, die daarom mogelijk meer werk doet dan noodzakelijk. “En de kwaliteit van het werk kan aanzienlijk verschillen tussen de bureaus.”


Het PvdA-Kamerlid denkt dat zo’n landelijk onafhankelijk bureau veel geld kan besparen. Zo kostte het onderzoek naar de uiteindelijk ontslagen baas van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers Nurten Albayrak een miljoen euro, geeft Heijnen als voorbeeld. “Dat is ongelooflijk veel geld. Dat kan echt veel goedkoper.”

Een niet nader genoemde burgemeester die kampte met een integriteitskwestie vertelde het Kamerlid onlangs gebeld te zijn door verschillende bureaus en ex-bestuurders die hun diensten aanboden. “Het is een enorme markt en er gaan miljoenen in om. Dat is zonde van ons belastinggeld.”

De integriteitsrecherche moet een tegenhanger voor bestuurders worden van de Rijksrecherche, die wordt ingeschakeld als een agent mogelijk de regels heeft overtreden. “Als een burgemeester of raadslid zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling, wordt een landelijke recherche ingeschakeld, die een objectief oordeel velt op basis van criteria die in het hele land gelden tegen redelijke kosten.”

18 december 2012, 09:29
© [CopyRight 2012, Demet NU]