D66 wil Obama uitnodigen in Tweede Kamer

De Tweede Kamer moet belangrijke regeringsleiders zoals de Amerikaanse president Barack Obama kunnen uitnodigen om te spreken in het parlement. “In andere landen is het gebruikelijk dat belangrijke regeringsleiders in het parlement spreken”, stelt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in een verklaring.

De partij stelt dinsdag bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor om het Kamerreglement zo aan te passen dat wereldleiders kunnen worden uitgenodigd. Bezoekende buitenlandse leiders spreken doorgaans alleen met de premier, de koningin of de minister van Buitenlandse Zaken.

In het Reglement van Orde van de Tweede Kamer staat al dat leden van het Europees Parlement in de Kamer kunnen spreken.


Het is volgens Sjoerdsma eenvoudig toe te voegen dat ook wereldleiders mogen spreken.

Sjoerdsma wijst erop dat koningin Beatrix in 2004 het Europees Parlement toesprak. In Nederland zou zoiets ook mogelijk moeten zijn. Als voorbeeld noemt hij Obama, die in maart 2014 naar Den Haag komt voor een nucleaire top. “Hoe mooi zou het zijn om hem hier in de Tweede Kamer te laten spreken?”

Sinds de Tweede Wereldoorlog sprak alleen de toenmalige Franse president François Mitterand in 1984 het Nederlandse parlement toe.

18 december 2012, 10:58
©Demet TV